Dış Sıkma (Gıcırdatma) Tedavisi
Masseter Botoksu (Çene Botoksu)
Masseter kası, elmacık kemiği ile alt çene arasında bulunan ve çiğneme fonksiyonunu sağlayan, insan vücudundaki en kuvvetli kastır.
Masseter kasının doğuştan çok belirgin olması, diş sıkma ve diş gıcırdatma nedeniyle zamanla hacminin artması, yüzün alt kısmının genişleyerek, kare görünümü almasına neden olur. Bu durum kadınlarda sert, erkeksi bir yüz ifadesine yol açar. Diş sıkma ve diş gıcırdatma sorunu, kare yüz görünümü yanında, şiddetli baş ağrısı, diş minesinde aşınma, çene ekleminde ağrı ve kenetlenmeye de neden olmaktadır.
Çene bölgesinde yer alan masseter kasına botoks enjeksiyonu (masseter botoksu) yapılmasıyla bu kasın gevşemesi ve küçülmesi sağlanır. Yüz çok daha oval ve kadınsı bir görünüme kavuşur. Ayrıca diş sıkma, diş gıcırdatma sorunu ve çene eklemiyle ilgili sorunlar da düzelir.
Diş Sıkma Sorununun Tedavisi Çene Botoksu ile Mümkündür.
Diş gıcırdatma yani bruksizm, uyanık ya da uykudayken bilinçsiz bir şekilde dişlerin gıcırdatılarak fiziksel ağrı ve ciddi diş problemlerine yol açabilecek bir sorundur. Kronik dişlerin gıcırdatma baş ağrısına, kulak ağrısına, yüz ağrısına ve hatta migrenlere neden olabilir.
Diş Gıcırdatmanın Riskleri Nelerdir?
Diş minesinin kaybı
Diş hassasiyetinin artması,
Dişlerin düzleşmesi
Dişlerin çatlaması
Çene Botoksu (Masseter Botoksu) İle Hangi Sorunlar Tedavi Edilir?
Çene Botoksu ile çene ağrıları, baş ağrıları ve bruksizm ile ilişkili diğer hoş olmayan problemlerin tedavisinde oldukça etkili bir rahatlama sağlamaktadır.
Bruksizmi yanı sıra çene botoksu tedavileri çene hattının görünümünü yumuşatmaya da yardımcı olur.
Çene Botoksu Nasıl Uygulanır?
Çene botoksu, dişlerimizi taşımamıza destek olan en büyük çene kasları dediğimiz masseter kaslarını kontrol altında almamıza yarayan bir işlemdir. Uygulama öncesi anestezik krem ile bölge uyuşturulur. İşlem esnasında yanak bölgesinden direk kas grubu içine botoks enjekte edilir. Bu sayede kas dişlerin istem dışı gıcırdatılmasını ve çenenin sıkılmasını durduracak kadar zayıflatılır.
Hasta yaklaşık 10 dakika süren bu işlem esnasında herhangi bir acı hissetmez. Bu işlem tamamlandıktan sonra iş hayatına hızlı bir şekilde dönüş yapabilmek mümkündür.
Diş Gıcırdatma Tedavisinde Botoks Nasıl Etki Eder?
Çene botoksunun amacı çiğneme kaslarının gücünü zayıflatmaktır Botoksun etkisi 3. Günde fark edilmeye başlar. Bu günlerde herhangi bir asimetri veya görüntü farklılığı oluşmaz. 14. Günde en etkili haline ulaşır. 14. Günden sonra kontrol seansı ile ihtiyacı olan bölgelere gerekirse ek uygulamalar yapılır. Çiğneme kası çok güçlü ve hacmi fazla olan bir kastır. Botoksun çiğneme kasında etki oluşturması için yüze yapılan kozmetik botokstan daha fazla doz yapılması gerekir. 14. Günde 2. seans yapıldıktan sonra ihtiyaca göre 6 ayda bir tekrarlanması gerekebilir.
Uygulama Öncesi Ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Uygulama öncesinde alkollü içecekler tüketmeyiniz.
En az üç gün öncesindenkan sulandırıcı ilaçlar, aspirin ve non-steroid anti inflamatuar doktor kontrolünde kesilebilir.
Uygulama sonrası Kas gevşetici ve antibiyotik kullanmanız gerektiğinde doktorunuza danışınız.
Hamilelikten kaçının veya etkili bir gebelik önleme yöntemi kullanınız.
Emzirmekten kaçının.
Masseter botoksunun Faydaları Nelerdir?
Son derece güvenli bir uygulamadır. Bilindiği gibi botoks, cerrahi müdahale gerektirmeyen bir uygulamadır. Bu nedenle, plastik cerrahi operasyonları gibi risk taşımamaktadır.
Çene yapısını incelterek kare görünümünden ziyade daha ince ve oval bir yüze kavuşturur
Çene kaslarına yapılan bu botoks işlemiyle çene kaslarının boyutu küçülür. Böylece, daha ince ve belirgin çene hattına kavuşmuş olursunuz.
Çene sıkma ve diş gıcırdatmadan dolayı gelişen ağrıdan kurtulmuş olursunuz.
Çene Botoksu (Masseter Botoksu) Ne Kadar Kalıcıdır?
Botoks uygulaması 3-6 ay süreyle kalıcıdır. Bu süre kişinin yaşam tarzına, mimik yapma alışkanlıklarına göre değişebilir. Ancak düzenli olarak botoks uygulaması yaptıran kişilerde kalıcılık süresinin uzadığı gözlenmektedir.